Maandelijks archief: maart 2014

Vooruitzichten april 2014

De maand april wordt gedomineerd door een groot vierkant aan de hemel met Uranus, Pluto en Jupiter en als 4e planeet de retrograde planeet Mars, die er voor zorgt dat veel van de energie die op ons af komt naar binnen gericht zal zijn. Op zich een meevaller in deze roerige tijden met veel dreiging, mits we de energie dan ook maar gebruiken om onze inzichten te verdiepen en om te begrijpen dat verschillen van inzicht in de rede moeten worden opgelost.

Op 1 april maakt de Zon een vierkant met Jupiter, het kan de neiging geven te overdrijven, dus probeer je een beetje in te houden. De volgende dag kun je met plotselinge gebeurtenissen of vernieuwende ingevingen te maken krijgen.

Het grote vierkant houdt langere tijd aan en wel tot einde mei.

Op 5 april gaat Venus naar Vissen en periode waarin de romantiek kan toenemen, maar je ook de werkelijkheid rond een relatie uit het oog kan verliezen, vooral rond 12 april als Venus en Neptunus conjunct staan.

Op 7 april gaat Mercurius naar Ram en worden onze gedachten helderder en rationeler.

Als op 16 april naast het grote vierkant er ook een Grote Driehoek en een Vlieger worden gevormd zijn de mogelijkheden tot vernieuwing enorm. Jupiter maakt nu zijn volgende oppositie met Pluto (op 25 april exact) en vormt op de 14e graad Kreeft de verbindende schakel tussen deze kosmische verbanden. De 14e graad Kreeft staat bekend als de graad van beroemdheid. Voor mensen die hun Zon op deze graad hebben (geboren op of omtrent 5 juli) is dit een fantastische tijd met ongekende mogelijkheden, maar ook in april geborenen, die in deze periode jarig zijn, krijgen uitstekende kansen. Laat de kansen niet aan je voorbij gaan en grijp jouw kansen, om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de mensheid, met beide handen aan.

Op 18 april maken Venus en Jupiter een driehoek, een mooie stand voor een financiële meevaller,

Op 20 april verandert de Zon van teken naar Stier, we gaan vanaf nu meer naar buiten in de natuur.

Op 21 april maken we het 5e vierkant mee (in de rij van 7 sinds 2012) tussen Uranus en Pluto.

Ik schreef eerder een uitgebreid artikel over de bedoeling van dit vierkant (zie elders op deze website onder augustus 2011).

Op 23 april is de oppositie van Mars en Uranus, die de hele maand al een rol speelt, exact. Het kan tot explosieve situaties aanleiding geven.

Op 27 april komt er een einde aan deze positieve en enerverende periode met veel positieve gebeurtenissen.

De Zonsverduistering van 29 april op 9e graad Stier vraagt onze aandacht voor de natuur als bron van alle leven, gesymboliseerd door de Boom des Levens.

Een zonsverduistering symboliseert ook een nieuwe Maan fase.

In de tarot vinden we de totaliteit van de voorgaande symboliek terug in de kaart Het Rad van Fortuin. We noemen dit ook wel de lotskaart, die staat voor onverwachte wendingen en krachten die vrij spel hebben. Aanvaard het lot en beweeg mee op de dynamiek van de gebeurtenissen, is de boodschap. Alles dat in je leven komt dat afwijkt van je eigen plan heeft de bedoeling dit te vernieuwen en je op nieuwe mogelijkheden te wijzen.

De vooruitzichten voor maart 2014

Onmiddellijk aan het begin van de maand ervaren we een verandering van Energie.

Mercurius is namelijk op 28 februari weer recht gaan lopen. De mentale helderheid komt weer tevoorschijn, zeker nu Mercurius in het uitvindersteken Waterman loopt.

Mars gaat op 1 maart om 17.25 uur op de 28e graad Weegschaal, retrograde gaat lopen.

De behoefte om ook daadwerkelijk fysiek iets tot stand te brengen vermindert.

Natuurlijk hangt de uitwerking in de persoonlijke horoscoop af van de plaats van Mars en Mercurius in die horoscoop.

Opvallend is verder dat Mars van richting verandert conjunct de Noordelijke Maansknoop.

Dat betekent ook dat de zuidelijke Maansknoop in Ram bij deze retrograde Mars de overhand krijgt.

In plaats van te werken aan goede verstandhoudingen en zaken van gemeenschappelijk belang komt het ego in de ontmoeting met de ander op de voorgrond. Helaas niet echt een energie waar de wereld in de vele conflicten nu behoefte aan heeft. Maar met Mars retro zal dat niet direct escaleren. Dat zal pas weer aan de orde komen als Mars op 20 Mei weer direct loopt.

Als we de uurhoek horoscoop bekijken van het moment dat Mars retrograde gaat lopen dan valt op: dat het omkeren vlak na de Nieuwe Maan van 1 maart op de 11e graad Vissen, valt.

De 11e graad Vissen is de graad van het verder gaan op het pad. De mens moet daarin steeds zelf de stappen zetten. Samen met de symboliek van de 28e graad Weegschaal, die het behoren tot een groter geheel benadrukt, geeft dit een mooie boodschap voor hoe we ons in deze maand verder zouden kunnen ontwikkelen. Bedachtzaam, bewust dat we deel uitmaken van een groter geheel en daarin onze inspiratie en initiatieven naar voren brengen ten dienst van dat geheel.

De hele maand zal het ons aan fysieke energie ontbreken. Het is daarom belangrijk om je energie bedachtzaam te besteden. Overhaast handelen pakt nu niet goed uit.

Ook gaat Saturnus op 2 maart retrograde lopen (tot 20 juli). Veranderingen kunnen hierdoor buiten de controle van het gezag plaats gaan vinden. Op zich hoeft dat niet problematisch te zijn, omdat gezag vaak probeert verworvenheden te verdedigen en die verworvenheden zijn lang niet altijd in het belang van het geheel.

Op 8 maart hebben we de positieve energie van een grote luchtdriehoek met Maan, Mercurius en Mars. Er zal waarschijnlijk veel en emotioneel beheerst gedebatteerd kunnen worden.

Op 20 maart om 17:57 valt dit jaar de lente equinox, het begin van de lente. We gaan een periode van veranderingen en nieuwe ingevingen tegemoet nu de Zon met Uranus in hetzelfde teken gaat lopen.

Op 22 maart loopt Mercurius conjunct Neptunus. We kunnen moeite hebben om duidelijk te communiceren, waardoor er veel misverstanden kunnen optreden. Ook valt het ons moeilijk logisch te argumenteren.

De maand wordt afgesloten met een 2e Nieuwe Maan, waarbij Zon, Maan en Uranus conjunct staan en Venus en Mars een driehoek vormen. Deze nieuwe Maan vindt plaats op 10e graad Ram, de graad wordt gesymboliseerd door een Leermeester die nieuwe symbolische vormen aan traditionele beelden geeft. Het schept de verwachting dat we de maand april een periode van grote veranderingen tegemoet gaan, die overigens nog steeds redelijk in harmonie kunnen plaatsvinden, ook in ons persoonlijk leven.