Boekbespreking van het boek de Plutoiden (auteur Saskia van Vliet)

Boekbespreking van het boek de Plutoiden (auteur Saskia van Vliet)

Het boek gaat in op de Plutoiden, andere dwergplaneten die voorbij Neptunus in een baan rond de zon bewegen. De schrijfster werd daarbij geïntrigeerd door de bijzondere naamgeving, die verbanden legt met andere veelal oude culturen.

In deel 1 van het boek worden Pluto en de Plutoiden een voor een behandeld en wordt de mythologische achtergrond weergegeven. Daarbij wordt ook steeds kort ingegaan op de culturele achtergrond. Vervolgens wordt de diepere betekenis beschreven en tenslotte wordt ingegaan op de horoscoopduiding.

Deel 2 van het boek gaat over levensenergie. Het gaat over gewaarworden en de betekenis die de dwergplaneten kunnen hebben op onze spirituele ontwikkeling. Het mag niet verbazen dat alle Plutoiden lange omlooptijden om de Zon kennen, meestal vergelijkbaar met de omlooptijd van Pluto. Er is echter een grote uitzondering, Sedna, die er ca. 11.400 jaar over  het rondje om de zon doet.

Alle Plutoiden zijn in de periode tussen 2000 en 2005 ontdekt.

Volgens de schrijfster leren de Plutoiden ons het belang in te zien achter de waarneembare zichtbare werkelijkheid. De plaatsing van de Plutoiden in de horoscoop duidt op energieknooppunten die met betreffende (door elke dwergplaneet afzonderlijk aangeduide) thema’s verband houden. Ze schrijft daarover in hoofdstuk 2: De Plutoiden staan allen in verbinding met een bepaald volk en we kunnen ze zien als de bewaarders van wijsheden van een grote volksgeest.

Huya, Quaoar en Sedna zijn goden van “natuurvolken”, afkomstig uit de oude Noord- en Zuid- Amerikaanse cultuur.

Makemake en Haumea zijn goden van de “Grote Oceaanvolken””, afkomstig uit de oude Polynesische cultuur.

Pluto, Ixion, Eris en Orcus zijn goden van “stadsvolken”, afkomstig uit de Griekse en Romeinse cultuur.

Varuna is een god van de “mystieke volken”, afkomstig uit de Oer-Indische cultuur.

 

De Plutoiden worden op chronologische volgorde naar de datum van hun ontdekking besproken:

Huya: 10 maart 2000, omlooptijd circa 247 jaar.

Varuna: 28 november 2000, omlooptijd 284 jaar.

Ixion: 22 mei 2001, omlooptijd ca. 247 jaar.

Quaoar: 4 juni 2002, omlooptijd ca. 284 jaar.

Haumea: 7 maart 2003? Omlooptijd ca. 283 jaar.

Eris: 21 oktober 2003, omlooptijd: 559 jaar.

Sedna: 14 sept. 2003, omlooptijd ca. 11.400 jaar.

Orcus: 17 februari 2004, omlooptijd  ca. 247 jaar.

Makemake: 31 maart 2005, omlooptijd ca. 308 jaar.

 

Over de mogelijke invloed van de planetoïden op de horoscoop heeft de schrijfster een aantal interessante denkbeelden. Ze geeft daarbij zowel ideeën over de plaats in teken en huis.

Overigens hebben de planetoïden naar mijn mening door hun langdurige omlopen om de Zon vergelijkbare invloed op generaties. Er zou dus ook een herkenning van de algemene patronen vanuit verschillende generaties kunnen zijn. Met name speelt dat bij Sedna met de enorm lange doorlooptijd.

Huya gaat over stress en mentale overbelasting. Huya vraagt om ontspanning en loslaten. Principe: Overgave

Varuna gaat om het in het hier en nu aanwezig zijn. Varuna geeft je een open kanaal naar de kosmos. Principe: Openbaring

Ixion geeft aan waar je slecht in bent. Je hebt daar dus ook hulp van anderen nodig. Principe: Vertrouwen

Waar Quaoar in je horoscoop staat verwacht je geen verandering of vooruitgang, je bent er cynisch en kunt geen positieve gedachten opbrengen, omdat je het gevoel hebt dat je voor je inbreng niets terug krijgt. Het gaat erom hier juist die hogere wijsheid te ontwikkelen waardoor je de respons wel krijgt. Principe: Zingeving

Waar Haumea staat wordt je afgeremd je spontaan te uiten. Je lijkt iets verborgen te moeten houden. Je mag niet jezelf zijn. Het gaat erom te leren herkennen waarom dat is, zodat je het vanuit een hoger bewustzijn wel kenbaar kan maken. Principe; Herkenning

Waar Eris staat heb je gelijk en sta je in je recht. Dat recht is vanuit een hoger bewustzijn te verdedigen en dat moet je dus ontwikkelen. Principe: Verdediging

 

Waar Sedna staat moet er iets worden vergeven. Het zou gaan om oud karma dat je nog bij je draagt. Je hebt daar nog steeds pijn en onbegrip over en moet het begrip ontwikkelen dat vergeven ook jou helpt. Principe: Vergiffenis

 

Waar Orcus staat bevindt zich je spirituele goudmijn. Het gaat erom dat je deze leert te exploreren en niet verspilt. Principe: Verrijking.

 

Waar Makemake staat beschik je over een scherp bewustzijn. Je bent er opmerkzaam en hebt een ongebruikelijk inzicht. Je herkent onmiddellijk waar zich in dit gebied geblokkeerde energie bevindt  en moet leren hoe je die blokkades kunt verwijderen. Principe: Bevrijding

Samenvatting

Het boek is vlot en boeiend geschreven en informatief, zeker ook over de mythologische en historische achtergronden van de planetoïden. Beoordeling van de correctheid van de duidingen is moeilijk, vooral ook omdat het een kijken naar horoscopen vereist, dat verder gaat dan een rechttoe rechtaan duiding, maar ook personen die bij de horoscoop horen vergen die al enige bewustzijnsgroei hebben doorgemaakt.

Zonder iets te willen suggereren in relatie met de voorgaande alinea heb ik een poging gewaagd of er iets te herkennen is in mijn eigen horoscoop. Maar dat blijkt erg lastig en ingewikkeld. Nu moet ik ook constateren dat er nauwelijks grote aspecten worden gemaakt tussen mijn radix en de planetoïden. Dat maakt het boek er overigens niet minder waardevol om. Het lijkt me alleen minder geschikt voor mensen die niet van diepgaand onderzoek houden.