Toekomst

We leven in spannende tijden en voor velen van ons lijkt de toekomst verder weg dan ooit.

Waarom gebeurt er zo zelden datgene, waar we vol verlangen naar uitzien en al onze hoop op vestigen. Of het nu gaat over die droombaan, die ideale partner, dat voorbeeldige kind, die financiële meevaller, dat intense geluk. Op de een of andere manier komen we steeds weer een teleurstelling tegen.

Waar ligt dat dan aan?

Zijn we allemaal geboren onder een slecht gesternte?

Idealiseren we teveel, waar we zo naar verlangen?

Of ligt het toch allemaal iets ingewikkelder?

Vergeten we soms te genieten van al die momenten, die ons gelukkig kunnen maken, omdat we te veel verlangen en te ver vooruit kijken?

Het wezen van je bestaan vind je in je geboorte. Op het moment dat je de wereld betreedt en voor het eerst zelfstandig ademt wordt je jij. Je bent wie je bent, je unieke zelf, met je eigen talenten en potentie.

Je kunt die terugvinden in je geboortehoroscoop.

Die blauwdruk van energieën, die door de planeetstanden bij je geboorte worden uitgedrukt, vormen de basis voor je bestaan. Ze geven je potentieel aan mogelijkheden weer.

Vanaf dat moment zijn alle energieën die je gaat tegenkomen bepaald, tot op dag uur en minuut nauwkeurig.

Elke keer opnieuw kom je dus energieën tegen, die betekenisvol zijn ten opzichte van je geboortehoroscoop. Die ervaar je op het moment, dat ze zich voordoen. Laat ze op je inwerken, doorgrond de boodschap, die er voor je in zit en baseer er je keuzes op.

De keuzes die je maakt, ook als dat is “ergens niets mee doen”, neem je vervolgens mee als erfenis naar toekomstige keuzes. Je kunt dan alleen nog maar keuzes baseren op hetgene je eerder hebt gekozen en niet op “Had ik toen maar anders gekozen”.

Het gaat in het leven steeds om de keuzes in het nu.

Wachten op betere tijden is geen optie. Die komen er alleen door je eigen keuzes in het nu en zo creëert elk mens zijn eigen wonderen en toekomst.

Op het moment dat ik dit schrijf is er een astronomische configuratie die astrologen aanduiden met “Groot Kruis”. Het gaat om Uranus in Ram, Jupiter in Kreeft, Venus in Weegschaal en Pluto in Steenbok. Alle tekens zijn kardinale tekens, elk element dat we kennen (vuur, water, lucht en aarde) is vertegenwoordigd. Pluto en Uranus zijn onderling in een dans van uitgaande vierkanten, waarvan op 1 november het middelste van de 7 zal optreden.

Dit “groot kruis” heeft dus vernieuwende (Uranus) en zuiverende, maar ook macht en onmacht (Pluto) energie in zich. Samen met Venus (materie en relaties) en Jupiter (geloofssystemen en groei) kan er dus op veel gebieden en in vele uitingsvormen iets gebeuren. Het zal echter niet altijd vloeiend verlopen. Er komen momenten, dat verandering en zuivering alleen kunnen optreden als het ego wordt uitgeschakeld en de inspiratie vanuit de ziel overwint.

Afhankelijk van je persoonlijke horoscoop komen er zaken van deze energie tot uiting.

De kunst is om deze zuiverend te laten werken. Maar dat valt zeker niet altijd mee.

Als ik dit schrijf moet onwillekeurig ook denken aan het boek van Coelho: “de Kruistocht naar Santiago”. Ik las het in een adem uit en besefte, dat het vooral om bewustwording gaat. Op die weg naar Santiago de Compostella staat ergens het “Cruz de Ferro” (zie afbeelding). De berg onder aan het kruis wordt gevormd door de stenen, die de pelgrims van hun thuis meenemen en daar achterlaten. Een plaats waar aarde en hemel samenkomen. Ik zie dit wel enigszins als een archetype voor de symboliek van het astrologische “Groot Kruis” dat ik hier beschrijf.

Toekomst

Pluto en Uranus dansen verder en ontmoeten elkaar nog enige malen in het uitgaande vierkant. Dat blijft de komende tijd een rol spelen. Zoals rond 1 november als er weer een exact vierkant is, dat gelijk optreedt met een Zonsverduistering. Dat kan tot situaties leiden, waarin mensen zichzelf verliezen en volledig de weg kwijt raken, maar ook tot verlossing van het ego en inzicht in de ware inspiratie om te leven.

Wat later, in de periode vanaf 24 december tot begin januari, is er opnieuw een “Groot Kruis”, wederom met Uranus en Pluto erbij en weer in de kardinale tekens, maar nu met Mars erbij betrokken. Uranus in Ram, Jupiter (in Kreeft) Mars (in Weegschaal) en Pluto (in Steenbok). Bijzonder is dat op 31 december Zon en Mercurius er ook deel van uitmaken (door de samenstand met Pluto) en een dag later de Nieuwe Maan samenvalt met Pluto.

Een zeer bijzondere en krachtige constellatie, die ongetwijfeld veel nieuwe energieën teweeg brengt en voor opvallende gebeurtenissen zal zorgen.

Je kunt je er het beste op voorbereiden door in het NU geïnspireerd, tolerant en gericht op de samenleving te denken en te handelen.

De weg van de pelgrim maakt duidelijk hoe het overwinnen van moeilijke processen hemel en aarde samen brengen.